Sernik piernikowy z masą
Składniki:
- piernik
- margaryna [200 g]
- mąka [3 szklanki]
- cukier brązowy [1 szklanka]
- jajka [4 szt.]
- miód [5 łyżek]
- woda [2 łyżki]
- soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
- śmietana [5 łyżek]
- kakao [4 łyżki]
- przyprawa do pierników [1 op.]
- sól [1 szczypta]
- ser
- ser biały [1 kg]
- aromat rumowy do ciast [1 szt.]
- cukier [1 szklanka]
- budyń śmietankowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- olej [0.75 szklanki]
- jajka [4 szt.]
- krem
- śmietana kremówka [600 ml]
- wanilia [0.5 szt.]
- śmietan fix [2 op.]
- polewa czekoladowa [1 op.]
- orzechy włoskie (mielone)
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 min w temp. 175'C. Gotowy kroimy na dwa blaty. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodając ser - ciągle miksując. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz budyń i aromat a na koniec olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do sera, delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką. Na blachę tą samą co piekliśmy piernika wyłożona papierem do pieczenia wylewamy ser i pieczemy ok 50 min. w temp. 180'C. Upieczony ser pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając laskę wanilii oraz śmietan fix'y. Spodni blat piernika smarujemy połową kremu a następnie nakładamy upieczony ser i ponownie nakładamy krem i przykrywamy górną częścią piernika. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mufiny na słono
Komentarze