Ciasto cynamonowe w andrucie
Składniki:
- CIASTO CYNAMONOWE
- margaryna [1 kostka]
- jajka [4 szt.]
- cukier brązowy [0.75 szklanki]
- mleko [250 ml]
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [2.5 łyżeczki]
- cynamon [1 op.] (mielony )
- CIASTO Z MAKIEM
- białko z jajka [5 szt.]
- cukier [6 łyżek]
- mak [0.5 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mąka [3 łyżki]
- rum [60 ml]
- krem
- śmietana kremówka [1 l]
- cukier puder [0.5 szklanki]
- dżem [1 op.] (z czernej porzeczki)
- fix do śmietany [3 szt.]
- wafle [2 szt.] (andruty)
Przygotowanie:
Margarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180'C Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180'C. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix'y. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie
Komentarze
Ciasto wygląda bardzo fajnie, z pewnością je zrobię