Śląskie kluski z makiem
Składniki:
- CIASTO
- ziemniaki [1 kg] (ugotowane)
- mąka [3 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- FARSZ
- jajka [6 szt.]
- kakao [3 łyżeczki]
- mak [250 g]
- cukier puder [300 g]
- grysik [10 łyżeczek]
- masło [150 g]
- rodzynki (do smaku)
- miód (do smaku)
- kandyzowana skórka pomarańczowa (do smaku)
Przygotowanie:
Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: serowy dip do grilla
Komentarze