Eskalopki kurczaka w migdałach
Składniki:
- pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
- jajka [1 szt.]
- migdały [50 g] (płatki)
- ser żółty (kawałek)
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa)
Przygotowanie:
Składniki (na 2 osoby):
- 1 pierÅ› z kurczaka (pojedyncza)
- jajko
- około 50g migdałów (płatki)
- ser żółty (najlepiej żeby się ładnie ciągnął, kawałek)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
Jajko rozbić i roztrzepać. Do osobnego naczynia wsypać płatki migdałów, starty na grubych oczkach żółty ser, paprykę w proszku, sól i pieprz.
Kurczaka pokroić w poprzeczne plastry (ciąć pod ukosem, plastry powinny być cieńsze).
Kurczaka maczać w jajku, a następnie w panierce z migdałów i sera.
Włożyć do żaroodpornego naczynia, zapiekać około 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ostatnie 15 minut zapiekać bez przykrycia w mniejszej temperaturze.
Ja podałam to z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką :)
Smacznego! :)
Polecany film:
Sałatka z arbuza - Joanna Bielak
Komentarze