Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą
autor: La Monica,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2012-01-13
Składniki:
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
- soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
- jajka [3 szt.]
- banan [3 szt.] (średniej wielkości, rozgniecione widelcem)
- cukier brązowy [0.5 szklanki]
- cukier [0.5 szklanki]
- czekolada [80 g] (do 100g, posiekanej)
- orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
- olej [0.75 szklanki]
- mleko [0.25 szklanki]
- sól [1 szczypta]
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry).
W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany.
Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka aby ciasto nie było bardzo gęste.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę).
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka).
Upieczone muffiny wykładamy na kratkę, studzimy, zjadamy.
Smacznego!
Ilość: 12-16 muffinek
Polecany film:
Straszne muffinki FB
Komentarze