Ogórki kiszone pikantne
Składniki:
- ogórek gruntowy
- sól
- czosnek
- liście chrzanu
- liście czarnej porzeczki
- koperek (świeży)
- pieprz czarny (ziarna)
Przygotowanie:
Ilość ogórków zależna od ich wielkości, pojemności i ilości słoików, które chcemy zapełnić. Nie należy się martwić, gdy się nie wstrzelimy dokładnie, zawsze można dokupić i zrobić drugą porcję. :)
Słoiki myjemy.
Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, opłukujemy dokładnie z piasku i innych nieczystości, obrywamy ewentualne kwiatki itd.
Wstawiamy w dużym garnku wodę z solą - 1 łyżka soli kuchennej na 1 litr wody.
Niżej podaję proporcje jakie stosuję na słoik litrowy:
Na dno każdego słoika wkładamy pod dwa kwiatki kopru, wrzucamy dwa ząbki czosnku (pokrojone na 4 - szybciej oddają aromat, a małe kawałki nie przeszkadzają w układaniu ogórków) oraz płaską małą łyżeczkę ziarnistego pieprzu - mnie to wychodzi około 30 ziaren. Można mniej, jeśli ktoś woli delikatniejszy smak...
Dorzucamy kawałek liścia chrzanu i kilka listków drzewa wiśniowego lub krzewu czarnej porzeczki (umyte oczywiście) - dają piękny aromat i pomagają utrzymać twardość ogórkom.
Układamy ogórki, na ścisk, ile się zmieści. Między ogórki wpychamy patyczki kopru. Zalewamy gorącą wodą z solą. I od razu zakręcamy. Wtedy słoiki szybko łapią i mocno trzymają. Pasteryzacja zbędna.
Ogórki wychodzą mniej lub bardziej pikantne - zależnie od jakości i świeżości ziaren pieprzu. Są pycha. /Przy tej ilości ziaren są absolutnie zjadliwe same - nie jest to pikantność paląca w ustach./
Wielbiciele ostrości mogą zamiast pieprzu, albo dodatkowo, dorzucić do ogórków ostrą papryczkę. Ale uprzedzam - takiego ogórka czasem ma się problem zjeść samego. :)
Metoda aromatyzowania ogórków liśćmi pochodzi z rodziny mojej babci. Pieprz to mój wymysł, jako że lubię pikantne smaki. :)
Smacznego.
Czas przygotowania podałam dla 10 słoików.
Ilość porcji... hmm, nie wiem ile osób zjada 1L ogórków kiszonych, ja mogę sama. :)
Polecany film:
Jak zrobić ogórki kiszone?
Komentarze
Korzeń chrzanu też czasem dodaję. Też daje fajny aromat.
Sama dodaję czasem liści winorośli, o ile akurat mam pod ręką.
Takie pikantne ogóreczki lubię najbardziej - musi być wyraz, musi być wyraźny smak!
Sama dodaję czasem liści winorośli, o ile akurat mam pod ręką.
Tylko po jakim czasie one sa tak dokladnie ukiszone?