Placki ziemniaczane mojej babci
Składniki:
- ziemniaki [1.7 kg]
- cebula biała [1 szt.] (duża)
- jajka [1 szt.]
- mąka [2 łyżki] (2-3 łyżki)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej (lub smalec do smażenia)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków (bardzo drobne oczka), ścieramy na tej samej
tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajem, mąką solą i pieprzem. Dobrze mieszamy.
Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy 2 łyżki masy ziemniaczanej, rozkładamy ją dość cienko (tak aby na patelni zmieściły nam się tylko dwa placki). Smażymy na dosyć dużym ogniu po kilka minut z obu stron, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Usmażone podajemy natychmiast (można odsączyć na je z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym) z sosem pieczarkowym (grzybowym) i np. surówką z warzyw.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem
Komentarze
Co do tarkowanej cebuli to czuć tą gorycz np. w surówkach,ale w plackach po smażeniu już nie
Daję 5* bo znam smak i sama tak robię.
BlueRoses- a widzisz, nie wiedziałam, dzięki! Nie czuć było żadnej goryczki ale dobrze wiedzieć
zawsze jadlam na slodko, ale chetnie skorzystam z twojej propozycji serwowania z sosem grzybowym.
smaczna fotka
Ja dodaję jeszcze przeciśnięty czosnek (kilka ząbków) i dodatkowo odrobinę majeranku. Lubię jego posmak.