Eskalopki z polędwicy wieprzowej w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Składniki:
- pieczarki [250 g]
- czosnek [5 ząbków] (do marynaty)
- olej słonecznikowy [3 łyżki]
- majeranek (szczypta)
- rozmaryn (szczypta)
- polędwiczki wieprzowe [450 g]
- śmietana kremówka [330 ml] (30%, jeden kubek)
- musztarda [3 łyżki] (chrzanowa, do marynaty)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, od pokrojenia polędwicy na grube plastry i zamarynowania ich w mieszance musztardy i startego drobno czosnku. Tak sprawione mięso wstawiamy na noc do lodówki.
Drugiego dnia podsmażamy polędwice z obu stron na dość silnie rozgrzanym oleju (2-3 łyżki), potem ściągamy mięso z patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na niej drobno pokrojone pieczarki.
Pieczarki wraz z całym "smakiem" z patelni przekładamy do rondla, dodajemy plastry polędwicy,szczyptę rozmarynu i majeranku, wkruszamy połowę kostki rosołowej i całość doprowadzamy do wrzenia, by wyparować nadmiar wody powstałej podczas smażenia pieczarek.
Po odparowaniu nadmiaru płynu zalewamy całość śmietaną, zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i dusimy naszą potrawę przez ok. 20 minut poniżej temperatury wrzenia.
W ostatnim etapie ściągamy pokrywkę na ok. 5 minut, by śmietana mogła się zredukować, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeżeli sos wydaje nam się zbyt wodnisty dodajemy trochę zasmażki lub gęstej śmietany.
Proponuję podawać z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po meksykańsku
Komentarze
koniecznie wstaw zdjecie, bo wiekszosc z nas to wzrokowcy
z polędwiczkami jest zapewne jeszcze lepszy!