Oponki z twarogiem
autor: granola,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2012-01-29
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- cukier [1 łyżka]
- soda oczyszczona (1/2 lyżeczki)
- olej ( potrzebny do smazenia)
- cukier waniliowy [1 szt.] (moze byc mala paczka)
- jajka [1 szt.]
- ser twarogowy [250 g]
- śmietana kwaśna [1 łyżeczka] (obojetnie ile %, wazne zeby byla gesta)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, zagnieść, jeżeli potrzeba dosypać ciut mąki.
Na stolnice bądź blat posypać cienka warstwę mąki, żeby ciasto nie przywarło.
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać szklanka krążki w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem. Można środki zagnieść ponownie i wyciąć oponki bądź usmażyć te środki.
Smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wyciągnąć na papier w celu osaczenia tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego:)
Nie wychodzą jakieś tłuste ani bardzo słodkie.
P.s. ja robię tak że najpierw przygotuje sobie wszystkie oponki z ciasta i później tylko już smażę, szybciej idzie.
Polecany film:
Paluchy wiedźmy na Halloween FB
Komentarze
Moje dzieci sięnimi zajadały robiłam dwa razy i opracowałam już ich dietetyczną wersję z nieco zmodyfikowanymi składnikami i pieczeniem w piekarniku zamiast pateli z tłuszczem
one jak wystygna nie sa twarde przynajmniej dla mnie nie byly