Murzynek z parowaru
autor: pysiamn,
kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano:
2012-02-03
Składniki:
- jajka [4 szt.]
- masło [125 g] (1/2 kostki)
- cukier (połowa szklanki)
- mąka [1 szklanka]
- kakao [2 łyżki] (Wedlowskie)
Przygotowanie:
Dziś idealnie czekoladowe ciasto, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.
Świetna propozycja na weekendowe posiedzenie ze znajomymi czy rodziną przy kawie.
Przygotowanie:
Cacao, cukier i masło mieszając rozpuścić w rondelku .
Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Dodać stopniowo żółtka i miksować, dodać mąkę i miksować.
Ubić pianę z białek na sztywno z odrobiną soli.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek do masy czekoladowej .
Przelać masę do pojemnika parowaru w którym robi się ryż taki bez dziurek ;) Parować „piec” 40 minut na opcji „ryż”.
Po ostudzeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Mój synek zjadł właśnie 3 kawałki :P
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą
Komentarze
Mam taki sam parowar
Wyglada super !
tak przy okazji - kostki masła mają 200g (a nwet czasem mniej), po 250 są margaryny tez zwykłe do pieczeia / smażenia