WĄTRÓBKA W SOSIE WINNO-PIECZARKOWYM
Składniki:
- Wątróbka wieprzow lub cielęca [30 dag] (pokroic w kostkę "gulaszową")
- pieczarki [20 dag] (posiekać dosyć drobno)
- cebula [1 szt.] (duża, pokrojona w cieniutkie półplasterki)
- masło [1 łyżka]
- olej [2 łyżki]
- proszek z suszonych grzybów [1 łyżka] (miele suszone ogonki)
- czerwone wino [100 ml] (uzyłam kadarki)
- mąka [1 łyżeczka]
- suszony koperek [1 łyżka] (daje inny smak, niż świeży)
- sól lub vegeta
- pieprz
- mielone ziele angielskie [1 szczypta]
- śmietana 18% lub 12% [2 łyżki]
- kasza gryczana [2 op.] (może byc makaron lub ziemniaki)
Przygotowanie:
Pieczarki obsmażyłam na oleju, dodałam cebulę, smażyłam do jej zeszklenia, dodałam przyprawy i proszek grzybowy, zalałam winem. Gdy odparowało wyłożyłam całość do garnka, w którym potem gotowałam kaszę, a na patelnię dałam masło i obsmażyłam wątróbkę oprószoną mąką. Dodałam do niej odstawiony wcześniej sos, dolałam tyle wody, aby ją zakryła. Dusiłam do miękkości, dodając w trakcie śmietanę. Sosik nabrał aksamitnej gęstości.
We wspomnianym wcześniej garnuszku ugotowałam kaszę.
Ułożyłam na środku talerza „gniazdko” z kaszy, a sos umieściłam we wgłębieniu pośrodku.
Podałam z surówką z kapusty pekińskiej, startej grubo marchewki i selera naciowego, z sosem winegret.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dietetyczne spaghetti carbonara
Komentarze