Smażona kiełbaska z soczewicą
Składniki:
- Kiełbasa (np,podwawelska) [2 szt.]
- Pomidor z puszki [1 op.]
- soczewica [0.5 szklanki]
- duża cebula [1 szt.]
- czosnek [3 ząbki]
- czosnek granulowany [2 łyżki]
- papryka ostra [2 łyżeczki]
- bulion wołowy [1 kostka]
- oregano [1 łyżka]
- bazylia [1 łyżka]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Kiełbaskę kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kiełbaski aż zbrązowieją. Na głębszej patelni bądź w rondlu zeszklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy pomidory z puszki i kiełbaskę oraz soczewicę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, papryką ostrą, dodajemy bulion. Wszystko dusimy około 40 minut, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem,bazylią i oregano. Smacznego!:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: farsz do świątecznych pierogów
Komentarze