Wegierska zupa gulaszowa
Składniki:
- ziemniaki [5 szt.] (średniej wielkości)
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
- smalec [1 łyżka]
- mięso [400 g] (wołowe lub wieprzowe)
- cebula [3 szt.] (duże)
- marchew [2 szt.]
- pietruszka [1 szt.] (korzeń)
- seler [1 szt.] (mały)
- papryka czerwona [1 szt.]
- sól
- pieprz (przyprawy do smaku)
- papryka (przyprawa) (słodka, ostra - do smaku)
Przygotowanie:
Etapy przygotowania:
1. Mięso wypłukać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym smalcu rumieniąc ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka łyzka cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na pozostawiony tłuszcz i smażyć 2-3 minuty. Przełożyć następnie do garnka z mięsem.
3. Warzywa i mięso zalać wodą do wysokości 3 cm ponad powierzchnię reszty składników i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż wszystko będzie miękkie.
4. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do zupy, gdy reszta warzyw jest już miękka. Gotować jeszcze przez 3-4 min.
5. Pod koniec należy dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą( nie żałujemy papryki w proszku, szczególnie słodkiej).
Zupa powinna mieć wyraźny smak pomidorowo-paprykowy smak z nutką ostrości. Znakomicie rozgrzewa i jest bardzo sycąca, idealna na zimowy obiad!
Smacznego! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś z piekarnika
Komentarze
aneczkkaa: widzę, że wiesz co dobre