Placek po węgiersku
Składniki:
- Gulasz składniki:
- wieprzowina [800 g] (od szynki, pokrojone w kostkę)
- mąka pszenna [2 łyżki]
- cebula czerwona [2 szt.] (posiekane)
- cebula biała [2 szt.] (posiekane)
- papryka czerwona [1 szt.] (oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę)
- marchew [1 szt.] (pokrojona w kostkę)
- czosnek [4 ząbki]
- woda [0.5 l]
- sól (do smaku)
- pieprz czarny (do smaku)
- chili (przyprawa) (do smaku)
- tymianek (do smaku)
- papryka (przyprawa) (ostra i słodka, do smaku)
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- cząber (do smaku)
- Placki ziemniaczane:
- ziemniaki [6 szt.] (dużych startych na drobnych oczkach)
- cebula biała [1 szt.] (drobno posiekana)
- jajka [1 szt.] (duże)
- mąka pszenna [3 łyżki]
- sól
- pieprz
- oliwa (do smażenia)
Przygotowanie:
Gulasz - sposób wykonania:
Na dużej patelni, albo w garnku z grubym dnem mocno rozgrzewamy oliwę. Mięso posypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dobrze obsmażamy ze wszystkich stron. Wyjmujemy mięso. Na tłuszcz, który został na patelni wrzucamy cebulę. Solimy. Jak zmięknie wrzucamy marchew i paprykę. Obsmażamy. Wrzucamy z powrotem mięso, dodajemy przyprawy (słodkiej papryki dajemy bardzo dużo, ok. 4 czubatych łyżek. Resztę przypraw dawkujemy ostrożniej). Chwilkę smażymy mieszając. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Sprawdzamy czy gulasz jest dostatecznie doprawiony. W razie potrzeby dodajemy czego brakuje.
Placki ziemniaczane sposób wykonania:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Smażymy na mocno rozgrzanej oliwie duże na całą patelnię placki. Trzeba je ostrożnie obracać.
Na połowie gorącego placka kładziemy gorący gulasz. Składamy na pół. Można podać z sosem czosnkowy, albo odrobiną śmietany.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po meksykańsku
Komentarze