Gorący murzynek z mlekiem
Składniki:
- masło [2 kostki]
- mleko [0.667 szklanki]
- cukier [4 szklanki]
- kakao [6 łyżek]
- mąka [4 szklanki]
- jajka [8 szt.]
- proszek do pieczenia [2 łyżki]
Przygotowanie:
Podaję przepis na dużą blachę :).
Najpierw rozpuszczamy dwie kostki masła w garnku na małym ogniu.
Po ich rozpuszczeniu dodajemy mleko oraz cukier.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodajemy kakao i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Nie dopuszczamy do gotowania!
Otrzymaną masę zostawiamy do ostygnięcia.
(ja nalewam zimnej wody do zlewu i wstawiam garnek,aby szybciej ostygło :) )
Do miski wsypujemy mąkę, rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki.
Dosypujemy do mąki i jaj proszku do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek, do mąki i żółtek wlewamy po ostudzeniu otrzymaną czekoladową masę, zostawiając troszkę masy na polewę.
Mieszamy całość mikserem, dodajemy stopniowo pianę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Smarujemy blachę masłem, posypujemy bułką tartą,aby ciasto potem lepiej odchodziło od blachy :)
Wlewamy otrzymaną masę do blachy i wstawiamy do piekarnika.
Ja wstawiłam na 180* z termoobiegiem.
Pieczemy mniej więcej godzinkę. Po tym czasie sprawdzamy czy murzynek jest w środku suchy. Ja to robię za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków :)
Wyjmujemy murzynka z piekarnika, polewamy pozostałą w garnku polewą.
Można ozdobić wedle uznania ;). Ja dałam kolorowej posypki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna
Komentarze