Schab a'la Marlena
autor: czerwonapanienka,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-16
Składniki:
- schab (lub chuda szynka) [0.5 kg]
- papryka [1 szt.]
- puszka kukurydzy [1 szt.]
- cebula [3 szt.]
- marchew [2 szt.]
- czosnek [3 ząbki]
- przecier pomidorowy [250 ml]
- woda [1 szklanka]
- przyprawa do gyrosa [1 szt.]
- pieprz
- słodka papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ryż
Przygotowanie:
Mięso kroimy w długie paseczki przyprawiamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy by się przegryzło. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju mięso, przekładamy je do większego naczynia. Na patelni na której smażyliśmy mięso podsmażamy marchewkę, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia z mięsem. Podlewamy wszystko przecierem pomidorowym oraz 1/2 szklanki wody dodajemy pieprz, paprykę słodką, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok 20min dodajemy paprykę, kukurydzę wyciskamy czosnek i dusimy kolejne 15min. Podajemy z ryżem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy
Komentarze
Danie sycące i rozgrzewające, bardzo smaczne i dość szybkie. Zwłaszcza z szynki. I tę wersję wolę, jest mniej sucha.