Kremówka
Składniki:
- mleko [1 l]
- cukier waniliowy [2 op.]
- cukier [7 łyżek]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- mąka ziemniaczana [4 łyżki]
- margaryna [1 szt.]
- mąka tortowa [4 łyżki]
- mÄ…ka tortowa [3 szklanki]
- śmietana [4 łyżki] (gęsta)
Przygotowanie:
Składniki na krem:
• 1 litr mleka
• 2 paczki cukru waniliowego
• 7 łyżek cukru
• 3 żółtka
• 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
Składniki na ciasto:
• 1 kostka margaryny
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 2 żółtka
• 4 łyżki gęstej śmietany
Sposób wykonania:
1.Połączyć wszystkie składniki na ciasto , zagnieść. Podzielić na połowę i upiec dwa placki na papierze. Piec na jasnozłoty kolor około 15 min w temp. 200 stopni.
Wskazówka:
Górny placek pokroiłam na kawałki aby po wlaniu masy i dzieleniu na kawałki ciasto nie popękało.
2. Z 1 litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem.
W odlanym mleku roztrzepać mąki i żółtka.
3. Wlać na gotujące się mleko i zagotować.
Po rozpuszczeniu wszystkich składników i zagotowaniu wszystko miksujemy aby nie było grudek.
Wskazówka:
Ciasto wykładamy na blaszkę przykrytą papierem śniadaniowym.
4.Wylać na placek, przykryć drugim. Letnie posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem
Komentarze