Crumble z jabłkami
autor: vesenka,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-17
Składniki:
- jabłka [5 szt.] (większych)
- bakalie [1 szklanka] ((sparzonych rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów))
- cukier [1 łyżka]
- miód [2 łyżki]
- cynamon [1 łyżka]
- na kruszonkę:
- mąka pszenna [1 szklanka]
- cukier [0.5 szklanki]
- masło [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 łyżka]
- cynamon (szczypta)
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jabłka kroimy na małe kawałki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pokrojone jabłka z bakaliami, cukrem, cynamonem i miodem. Wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę mieszamy z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku, i takim gorącym zalewamy suche składniki. Teraz trzeba to dobrze wymieszać.
Kruszonkę wykładamy na jabłka i wkładamy do piekarnika. Po ok. 40 minutach wyciągamy.
Ja podaję jeszcze ciepłe crumble z bitą śmietaną, albo lodami.
To wymarzony zimowy deser. Rozgrzewa, jest pyszny i cudownie pachnie.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bogracz węgierski
Komentarze