sernik z piernikami
Składniki:
- brie ser [1 kg] (3krotnie zmielony)
- masło [1 kostka]
- cukier [30 dag]
- jajka [6 szt.]
- cytryna [1 szt.]
- cukier waniliowy [1 szt.]
- mąka ziemniaczana [2 łyżeczki]
- pierniki nadziewane polewie czekoladowej [50 dag]
- ser biały [1 kg] (3. mielony)
- polewa czekoladowa [1 op.] (mleczna)
Przygotowanie:
Żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy masło, mąke ziemniaczaną i ucieramy. Dodajemy ser trzykrotnie zmielony. Cytryne parzymy,ścieramy na cieńkiej tarce skórke oraz wyciskamy z niej sok i dodajemy do sera. Pokrojone na dwa lub trzy kawałki pierniki dodajemy do sera-mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli i dodajemy do masy-mieszamy delikatnie. Wylewamy mase do dużej tortownicy i pieczemy około 50 minut w tem.200 stopni. Jeżeli wierzch sernika zacznie się za bardzo rzypalać, mozna połozyć na wierzch folię aluminiową.
Na wystygniety placek polecam polewe czekoladową
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami
Komentarze