Tradycyjna zupa grzybowa
Składniki:
- pietruszka
- śmietana kwaśna (dla mnie najlepsza jest specjalna do zup 18 %)
- żeberka [300 g] (wędzone wieprzowe)
- ziemniaki [8 szt.] (-10)
- marchew [1 szt.] (duża)
- por [1 szt.] (średni)
- grzyby suszone [2 ] (garście, podgrzyków lub innych ulubionych grzybów, ale koniecznie leśnych!! (( można zmieniać ilośc grzybów wg upodobania, ale wg mnie ta porcja jest właściwa))
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Etapy przygotowania:
1. Zaczynamy od namoczenia grzybków na 2-3 godz przed rozpoczęciem gotowania. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
2. Żeberka zalewamy wodą i gotujemy przez godz.
3. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę także obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Z pora ściągamy wierzchnia warstwę i kroimy w półksiężyce. Wszystko wrzucamy do wywaru z mięsa.
4. Grzyby odsączamy, możemy jeszcze raz przepłukać wodą, gdy nie chcemy, aby zupa miała bardzo ciemny kolor. Następnie kroimy w paseczki i wrzucamy do zupy, nie czekając na to, aż warzywa się ugotują.
5. Wszystko gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. talerz dekorujemy łyżką śmietany.
Świetna zupa na zimowy obiad. Porcja warzyw daję dawkę witamin. Wędzone żeberka nadają jej niesamowity smak i aromat, a grzybki to dla mnie wykwintny dodatek, który nadaje zupie uroczysty charakter.
Smacznego! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem
Komentarze