Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie
autor: klaudens,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2012-02-19
Składniki:
- mąka [200 g]
- masło [100 g]
- woda [1 szklanka]
- sól [1 szczypta]
- jajka [4 szt.]
- olej (do smażenia)
- Lukier
- cukier puder [200 g]
- sok z cytryny [1 łyżka]
- woda [2 łyżki]
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z solą i masłem.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbijać jajka po kolei i miksować.
Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.
Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.
Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.
Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.
Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia - ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.
Ostudzone gniazdka polać lukrem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z gruszkami
Komentarze