Róże karnawałowe
Składniki:
- mąka pszenna [30 dag]
- śmietana kwaśna [3 łyżki]
- sól
- proszek do pieczenia
- żółtko z jajka [8 szt.]
- wódka czysta [25 ml] (lub rum)
- smalec [1 kg] (lub olej, do smażenia)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek 0,5 łyżeczki, szczyptę soli, żółtka, śmietanę i alkohol. Całość siekać nożem, a następnie zagnieść jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka: szklanką, literatką i kieliszkiem.
Każde kółeczko naciąć z 4 stron nożykiem i nałożyć na siebie od największego do najmniejszego. Mocno nacisnąć na środku, aby dobrze się połączyły.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe układać na ręczniku papierowym.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem i ozdobić dżemem lub marmoladą!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: walijski chlebek owocowy
Komentarze