Rissotto- czyli ryż, kurczaczek i lata zimą smaczek
Składniki:
- filet z kurczaka [1 kg] (jedna podwójna powinna wystarczyć)
- ryż [2 op.] (torebki)
- papryka zielona [2 szt.] (świeża)
- papryka czerwona [2 szt.] (świeża)
- papryka żółta [2 szt.] (świeża)
- kukurydza konserwowa [1 op.] ((puszka większa 440 g))
- ogórek kiszony [5 szt.]
- cebula [1 szt.] ((albo dwie małe))
- zioła prowansalskie [1 łyżka]
- sól [1 łyżeczka]
- pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek [2 łyżeczki] (do smażenia)
- bazylia (listki świeże do dekoracji)
- pomidorki koktajlowe [3 szt.] (do dekoracji)
Przygotowanie:
Aby zakosztować odrobiny lata, już teraz proponuje pyszne, pożywne i rozgrzewające risotto.
Zaczynamy od ugotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu-by był sypki. Można zamiast lekko osolić wodę wrzucić kostkę rosołową.Po ugotowaniu ja zawsze hartuję go zimna wodą-dzięki temu się nie klei.
Teraz mięsko.Płuczemy w chłodnej wodzie pierś podwójną z kurczaka i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni- głębokiej, bo będzie nam służyć przez większą część gotowania- rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone mięsko.Doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem. Dorzucamy posiekana w drobną kosteczkę cebulę. I niech sie całość smaży by mięsko było kruche i usmażone na złoto.
W miedzy czasie siekamy w kosteczkę wszystkie, wcześniej umyte i wydrążone, papryki, ogórki kwaszone i odsączamy kukurydzę. Mieszamy to w miseczce.
Do dużego garnka wsypujemy ryż. Jeżeli patelnia na której jest mięso jest naprawdę duża to wrzucamy tam pokrojone w kosteczkę warzywa. I dusimy do miękkości papryki tak około 15 minut pod przykryciem.Nie doprawiamy z tego względu że mięsko było solidnie doprawione. Jeżeli natomiast patelnia nie jest zbyt głęboka to do ryżu w garnku wrzucamy mięso z cebulką,nie myjąc patelni (tłuszczyk z mięsa i przyprawy będą idealne) stawiamy ją ponownie na ogniu i wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem 15 minut.Gdyby tłuszczu było mało można podlać odrobinę wodą.
Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy do ryżu. Garnek z warzywami ryżem i kurczakiem stawiamy na małym ogniu i mieszamy, dusimy tak około 5 minut. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i podajemy gorące na talerze, dekorujemy połóweczkami pomidorków koktajlowych i świeża bazylią. Smacznego:)
Ps.Dla kruchości przed smażeniem, mięso moczę w mleku pól godziny wcześniej!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty
Komentarze
Potrawa zapowiada się smacznie, ale nazwa jest myląca. To ryż z kurczakiem i warzywami. Ryż do risotto przygotowuje się przecież inaczej