Placek po węgiersku inaczej
autor: janczakowieaa,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-20
Składniki:
- ziemniaki [4 szt.]
- cebula [1 szt.]
- mąka [1 łyżka]
- jajka [1 szt.]
- makaron [1 łyżka]
- papryka [1 szt.]
- cebula [1 szt.]
- natka pietruszki [1 pęczek]
- sól
- pieprz
- olej (do smażenia)
- pomidory [1 op.] (kartonik, krojone z chili)
- czosnek [1 łyżka] (z zalewy, najlepiej w oleju)
- filet z kurczaka [1 szklanka]
- jogurt grecki [2 łyżki] (bałkański)
Przygotowanie:
1. Usmażyć placki ziemniaczane (masa na placki: ziemniaki zetrzeć wraz z 1 cebulą, dodać 1 czubatą łyżkę mąki, jajko, sól, pieprz). Trzymać w cieple.
2. Sos: Pomidory, 1 czubatą łyżkę mąki, przyprawy zmiksować blenderem. Pierś pokroić, podsmażyć na oleju z czosnkowej zalewy z 1 cebulą i pokrojoną papryką. Wylać na to masę pomidorową. Dusić około 15 minut. Na koniec dodać dwie łyżki czosnku i bazylię.
3. Na talerzach układać placki, polać sosem, położyć po 1 łyżce jogurtu bałkańskiego, posypać natką.
4. Smacznego !
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: szpinak w cieście francuskim
Komentarze