Tort czekoladowy z bita śmietana
Składniki:
- czekolada gorzka [250 g]
- cukier puder [6 łyżek]
- herbatniki
- śmietana [750 ml] (kremówka)
- żółtko z jajka [6 szt.]
Przygotowanie:
Masa czekoladowa:
1. Czekoladę połamać, włożyć do miski. Do garnka wlać wodę do ½ wysokości i umieścic na nim miskę z czekoladą. Garnek ustawić na ogniu. Czekolade podgrzewać, stale mieszając, aż się rozpuści. Naczynie zdjąć z ognia, czekoladę przestudzić.
2. 500g śmietany ubić i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę.
3. Do czekolady dodać masę zółtkową i wymieszać. Porcjami dodawać bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć warstwę masy czekoladowej o grubości ok. 1 cm
Na kremie ułożyć warstwę herbatników, później znowu warstę masy itd. (ostatnią warstwę powinien stanowić krem czekoladowy)
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3godz. Najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki kek sówkę przykryć podłużnym talerzem deserowym lub paterą, odwrócić i wyjąć tort. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia.
Pozostałe 250g kremówki ubić. Niewielka ilość śmietany przełożyć do szprycy. Pozostała posmarować wierzch i boki tortu. Smietana ze szprycy udekorować ciasto
Polecany film:
Pomysły na tort komunijny
Komentarze