kalafior smażony z cieciorką po indyjsku;)
Składniki:
- kalafior [1 główka] (surowy)
- cieciorka [250 g] (można użyć z puszki )
- olej rzepakowy [1 łyżka]
- bulion warzywny
- nać pietruszki
- czosnek [2 ząbki]
- gałka muszkatołowa
- pieprz cayenne
- kurkuma
- masla
- curry
- imbir
Przygotowanie:
przepis ten powstał całkiem niedawno, by zaspokoić moją zachciankę na kalafiora inaczej niż dotychczas;) wersja pierwotna, a zarazem expresowa bazowała na ciecierzycy konserwowej z puszki;
1. ciecierzycę moczymy przez noc i gotujemy około godzinę (lub otwieramy puszkę i odcedzamy ziarna),
2. głęboką patelnię skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno lub oliwą i wrzucamy ciecierzycę (jeżeli używamy świeżego czosnku możemy go najpierw podsmażyć na oleju, nim wrzucimy warzywa),
3. surowy kalafior dzielimy na małe różyczki i dorzucamy na patelnię,
4. zalewamy wszystko bulionem warzywnym uprzednio rozpuszczonym w szklance wody, dusimy pod przykryciem około 15 min,
5. dodajemy wszystkie przyprawy, dalej gotując około 10 min, pilnujemy by bulion nie zredukował się całkiem, tylko tworzył z przyprawami sosik
6. danie jest gotowe, gdy uznamy, że kalafior ma preferowaną przez nas miękkość.
jestem wegetarianką, więc dla mnie jest to główne danie, czasem posypane serowymi wiórkami, innym razem zwieńczone kleksem z jogurtu greckiego light; mąż zaś jada kalafior z cieciorką zamiast ziemniaków czy makaronu, jako dodatek do mięsa czy ryb. na zdjęciach podane do grillowanego łososia, smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekany kalafior
Komentarze
Jadam często taka potrawę, ale nie dodaję gałki muszkatołowej - za to dodaję kolendrę
Zapisuję przepis do wypróbowania z gałką muszk.
odpowiadając na twoje pytanie, owszem dobrze rozumujesz, wkradła się mała literówka
poprawiłabym, ale chyba nie można edytować nic prócz zdjęć... na trzecim zdjęciu widać opakowanie przyprawy BOMBAY MASALA z firmy KOTANYI
...a o kolendrze nie pomyślałam...