Rozgrzewająca zupa
Składniki:
- filet z kurczaka [2 szt.]
- prówki [4 szt.]
- cebula [1 szt.]
- czosnek [3 szt.]
- cukinia [1 szt.]
- papryka czerwona [2 szt.]
- sól [1 szczypta]
- pieprz czarny [1 szczypta]
- keczup
- bulion drobiowy [2 kostki]
- pieprz kolorowy [1 szczypta]
- woda [2 l]
- olej (do smaku)
- pietruszka (do smaku)
- ser (do smaku)
- chleb (do smaku)
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięsko, przyprawiamy solą i
pieprzem. Gotowe przekładamy do garnka i pozostawiamy do ostygnięcia.
Parówki obieramy z owijek a następnie kroimy je w plasterki. Czosnek
obieramy i kroimy również w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i
kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienia i kroimy w
kostkę. Wszystko chwilkę przysmażamy. Cukinię dokładnie myjemy, a
następnie kroimy w kosteczkę. Cukinię dodajemy do pozostałych
składników i smażymy ok 5 min. Podsmażone składniki przekładamy do
garnka z filetem, zalewamy wodą i dodajemy bulion. Gotujemy. Jeśli
zupka zacznie wrzeć dodajemy ketchup i przyprawy, mieszamy.
Przykręcamy ogień i pozostawiamy jeszcze chwilkę by się gotowało.
Gotową zupkę nakładamy do miseczki posypujemy posiekaną natką
pietruszki i zdobimy serem a następnie przyprawiamy pieprzem
kolorowym. Podajemy z pieczywem. Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim
Komentarze