Gdy piękna Chinka spotyka Don Pedro* - czyli ostre naleśniki z ryżem i chili con carne
Składniki:
- Naleśniki:
- jajka [2 szt.]
- mąka pszenna [0.5 kg]
- mleko [0.5 l]
- olej [1 łyżka]
- sól (szczypta)
- woda (do regulowania konsystencji)
- nadzienie:
- ryż (2 torebki)
- mięso mielone [0.5 kg] (u mnie wołowe)
- fasola czerwona konserwowa [2 op.]
- kukurydza konserwowa [1 op.]
- pomidory (2 puszki, krojonych)
- czosnek [3 ząbki]
- cebula biała [1 szt.]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- chili (przyprawa) (do smaku-dużo)
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki oprócz wody. Jeśli ciasto jest za gęste po trochu dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
Smażymy dość cienkie naleśniki na suchej, teflonowej patelni.
Nadzienie:
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso i rozgnieciony czosnek, smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodać fasolkę, kukurydzę, pomidory, dusić pod przykryciem ok. 40 min. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Przyprawiamy do smaku - ma być ostro!
Każdy naleśnik nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy ok.20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół)
Warto podać z naturalnym jogurtem, dla złagodzenia smaku.
* Nazwa autorstwa Gryxa :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty
Komentarze