Składniki:
- filet z kurczaka [4 szt.] ( pojedyncze)
- pieczarki [15 dag]
- pomidory [1 szt.]
- cebula czerwona [1 szt.]
- ser żółty [10 dag]
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [2 łyżki]
- musztarda [2 łyżki]
- groszek konserwowy [4 łyżeczki]
- olej [2 łyżki]
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa) ( słodka)
- koperek
Przygotowanie:
1. Mieso dokladnie oplucz pod biezaca woda i osusz na papierowym reczniku. Delikatnie rozbij tluczkiem. Oprosz sola oraz pieprzem. Pieczarki oczysc, oplucz pod biezaca woda i osusz. Pomidor umyj, pokroj na grube plastry. Cebule obierz, tez pokroj na grube plastry. Ser zetrzyj na tarce.
2. Jajko roztrzep. Make przesyp na talerzyk. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj napierw w jajku, potem w mace i smaz z obu stron. Zdejmin trzymaj, w cieple.
3. Pieczarki wrzuc na tlusz pozostaly po smazeniu kotletow. Dopraw sola i slodka papryka. Mieszajac, smaz jeszcze przez chwile po wyparowaniu plynu.
4. Usmazone mieso posmaruj musztarda, poluz na nim po porcji pieczarek, plaster pomidora, 2 plastry cebuli i po 1 lyzeczce groszku. Posyp startym zoltym serem. Zapiekaj 10 min w temp. 200 st. Danie udekoruj koperkiem. Potrawe mozna podac np z ryzem.
Polecany film:
Robert Harna - hamburgery
Komentarze