Keks bananowy
Składniki:
- mąka pszenna [3.5 szklanki]
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- olej [1 szklanka]
- jajka [4 szt.]
- cukier [1.5 szklanki] (można dodać trochę mniej)
- cytryna [0.5 szt.]
- czekolada gorzka [1 szt.] (można dać połowę mlecznej)
- banan [2 szt.]
- orzechy [50 g] (według uznania)
Przygotowanie:
Pokroić banany w kostkę. Ja kroję banana wzdłuż na pół i potem znowu na pół. Czekoladę pokroić w małą kostkę. Dobrze smakuje pół tabliczki mlecznej + pół tabliczki gorzkiej, ale wtedy warto dać trochę mniej cukru do ciasta. Jeżeli chcemy dodać orzechy włoskie i są całe to również trzeba je trochę pokroić.
Podane składniki są na dwie keksówki, więc jak chcemy tylko jedną to trzeba zrobić z połowy. Keksówki wykładamy szczelnie folią aluminiową.
Jajka z cukrem ucierać mikserem. W międzyczasie wycisnąć do środka pół cytryny - uwaga na pestki. Potem wlać olej i ciągle miksować.
Potem dodawać stopniowo mąkę, ciągle miksując. Ciasto będzie bardzo gęste, jeżeli będzie się ciężko miksować to można dolać trochę soku pomarańczowego lub wody. Z ostatnią porcją mąki wsypać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Do gęstej masy wrzucić pokrojoną czekoladę, banany i orzechy i wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremek.
Piec 50 min w 180 stopniach. U góry keksy pękną. Powinny mieć złoty kolor przechodzący w lekki brąz. Jeżeli brąz jest już wyraźny to lepiej wyjąć wcześniej.
Keksy najlepiej jest podawać ciepłe! Czekolada jest rozpuszczona, a goście zachwyceni:) Ale na zimno też jest pyszny:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze
Więc z 2 bananami musi być jeszcze bardziej suche. No, ale co kto lubi