Żurek
autor: siwonka84,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-22
Składniki:
- boczek wędzony [20 dag]
- kiełbasa biała [6 szt.]
- włoszczyzna [1 op.]
- żurek [1 l]
- majeranek
- śmietana [1 szklanka]
Przygotowanie:
Na boczku i włoszczyźnie gotujemy wywar (tak około 30-40 min), następnie boczek wyjmujemy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni, dodajemy do wywaru. Wlewamy żurek (lub zakwas), gotujemy chwilę (10-15 min), doprawiamy dużą ilością pieprzu i majeranku (ja sypię dwie płaskie łyżki majeranku), solimy do smaku, lub dodajemy trochę vegety. Na koniec zabielamy śmietaną (ja używam 18%).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ogórkowa
Komentarze