Zakochana pizza z semoliną
Składniki:
- mąka pszenna [2.5 szklanki]
- mąka semolina [0.75 szklanki]
- woda mineralna [1.33 szklanki]
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- sól [1.5 łyżeczki]
- drożdże [16 g]
- cukier
- cebula [2 główki]
- szynka [10 plastrów]
- pomidory [1 szklanka]
- ser
- papryka czerwona [1 główka]
- zielone oliwki [1 szczypta] (słoik)
- oregano
- bazylia
- czosnek [2 ząbki]
- pieprz
Przygotowanie:
Przepis na pizzę pochodzi z bloga: mojewypieki.blox.pl
Po raz pierwszy upiekłam pizzę z semoliną - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach internetowych. I muszę Wam powiedzieć, że to ciasto jest naprawdę inne w smaku i bardziej chrupiące. Od teraz semolinę będę stale dodawac do pizzy.
A pizza w kształcie serca to mój pomysł na Walentynki - upieczona specjalnie dla Męża :)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i semolinę przesiewam przez sitko do misy, dodaję sól. Robię wgłębienie i wlewam większą część wody (lekko ciepła). Z reszty wody, drożdży i odrobiny cukru robię rozczyn i też wlewam do misy z mąką. Na koniec dodaję oliwę z oliwek. Wyrabiam ciasto aż będzie odchodzić od ręki (w moim przypadku od widełki robota kuchennego), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję sos pomidorowy: pomidory z puszki bez skórek w całości lub krojone rozgniatam widelcem lub miksuję blenderem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Szynkę kroję w paski szerokosci 3-4 cm, paprykę w paseczki, cebulę w piórka a ser ścieram na grubych oczkach. Oliwki przecinam na pół.
(wiadomo składniki dowolne i dopasowane do własnych kubków smakowych)
Gdy ciasto wyrośnie powinno wystarczyć na 2 pizze na cienkim cieście. Formuję albo okrągły placek albo serce, rozprowadzam sos pomidorowy zostawiajac wolny brzeg. Nastepnie kładę: szynkę, cebulę, paprykę, oliwki. Wkłądam do piekarnika nagrzanego do 250 C i piekę 10-15 minut. Na kilka minut przed wyjęciem posypuję pizzę startym serem.
Gotowe :)
Polecam!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowy chleb
Komentarze