Zupa z czerwonym winem
autor: eluchap,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-24
Składniki:
- mięsa wieprzowego lub wołowego [500 g]
- boczku wędzonego
- cebule [2 szt.]
- oleju [2 łyżki]
- czerwonego wina [150 ml]
- bulionu mięsnego może być z kostki [600 ml]
- czosnku [1 ząbek]
- tymianku [0.5 łyżeczki]
- liść laurowy
- duże marchewki [2 szt.]
- czerwona papryka [1 szt.]
- żółta papryka [1 szt.]
- posiekanej natki pietruszki [2 łyżki]
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki, boczek(130 g) w kostkę. Cebulę obrać pokroić na talarki.
W garnku na silnie rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i boczek, często
mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać wino i
bulion mięsny. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Marchewkę
obrać,pokroić na plasterki wrzucić do garnka 25 minut przed końcem
gotowania. Papryki pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne, umyć
pokroić na paski i dodać do zupy na 10 minut przed zakończeniem
gotowania zupy. Zupę posypać posiekaną natką pietruszką.
Zupę można podać z każdym rodzajem chleba,który maczany z zupie jest bardzo smaczny.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna
Komentarze