Garnek pełen ryżu i warzyw
autor: eluchap,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-24
Składniki:
- mięsa wieprzowego np. karkówka,szynka [500 g]
- ryżu długoziarnistego [100 g]
- pieczarek [250 g]
- zielonej fasolki szparagowej [250 g]
- pomidory [3 szt.]
- czosnku [2 ząbki]
- duża cebula
- duża czerwona papryka
- posiekanej natki pietruszki [2 łyżki]
- posiekanego kopru [1 łyżka]
- sól,pieprz do smaku
- słodkiej papryki [1 łyżeczka]
- majeranku [1 łyżka]
- bazylii i oregano [0.5 łyżeczki]
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe pokroić w średnie kawałki i usmażyć na oleju na
złoty kolor. Posolić i oprószyć pieprzem, papryką,
majerankiem,bazylią, oregano. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę,
zeszklić na oleju. Pieczarki czyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Pomidory
sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę, pokroić na ćwiartki. Fasolkę
szparagową umyć obciąć końcówki i przeciąć na pół. Wszystkie
warzywa i ryż dodać do garnka z mięsem, delikatnie wymieszać, wlać
wodę. Wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dodać
pietruszkę i koper, wymieszać.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna
Komentarze