Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Składniki:
- wieprzowych kotletów bez kości [8 szt.]
- duża cebula [1 szt.]
- małych pieczarek [150 g]
- przecieru pomidorowego [150 g]
- bulionu mięsnego (może być z kostki) [150 ml]
- masła [40 g]
- sól,pieprz do smaku
- oleju [2 łyżki]
- mąki ziemniaczanej [1 łyżka]
- śmietany [300 ml]
- maki pszennej [2 łyżki]
Przygotowanie:
Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w
półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i
obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do
zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w
kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć
na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać
mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać
grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa
Komentarze