Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

autor: , kategoria: Przepisy na zimÄ™ , dodano: 2012-02-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Składniki:

  • wieprzowych kotletów bez koÅ›ci [8 szt.]
  • duża cebula [1 szt.]
  • maÅ‚ych pieczarek [150 g]
  • przecieru pomidorowego [150 g]
  • bulionu miÄ™snego (może być z kostki) [150 ml]
  • masÅ‚a [40 g]
  • sól,pieprz do smaku
  • oleju [2 Å‚yżki]
  • mÄ…ki ziemniaczanej [1 Å‚yżka]
  • Å›mietany [300 ml]
  • maki pszennej [2 Å‚yżki]

Przygotowanie:

Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w
półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i
obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do
zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w
kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć
na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać
mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać
grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.

    Åšr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudnoÅ›ci:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

  • BÄ…dź pierwszy - dodaj recenzjÄ™.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 9
    Cebulka prażona
  • Mniam: 1
    Tortilla z kurczakiem
  • Mniam: 4
    Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 28
    Wianuszki z truskawkami