Zimowa rozgrzewka po włosku na ostro
Składniki:
- filet z kurczaka [4 szt.] (pojedyncze, średniej wielkości)
- cebula [1 szt.]
- czosnek [4 ząbki]
- szczypior [1 pęczek]
- papryka czerwona [1 szt.]
- chili papryczka [1 szt.]
- śmietana 18% [6 łyżek]
- mleko [1 szklanka]
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, pietruszka)
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- makaron kokardki [500 g]
- olej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie przepłucz czystą wodą, pokrój w kostkę i przypraw solą oraz pieprzem.
Cebulę z czosnkiem podsmaż na patelni na rogrzanym oleju tak, aby się lekko zarumieniły, następnie dodaj mięso, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli oraz szczypiorek.
Jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań, przed dodaniem papryczki chilli pozbądź się pestek. To one zawieraja najwięcej „ognia”.
Mleko ze śmietaną dokładnie wymieszaj, przyprawiając suszoną bazylią i pietruszką oraz solą, jeśli uznasz, że potrawa na patelni jest mało słona.
Dla osób dbających o linię, zamiast śmietany z mlekiem polecam użyć jogurt naturalny, przy czym należy pamiętać, że doda on lekko kwaśnego smaku. Ale nie obawiajcie się, potrawa i tak pozostanie smaczna.
Pocięte suszone pomidory dodawaj zawsze na końcu! To pozwoli zachować potrawie głębszy smak.
Wszystko razem powinno powinno mieć dość gęstą konsystencję sosu.
Makaron kokardki zacznij gotować w osolonej wodzie w momencie, gdy do mięsa dodasz śmietanę, ponieważ mniej więcej tyle czasu potrzeba, aby całe danie było gotowe i podane ciepłe.
Ja zawsze dodaję do wody odrobinę oleju, który sprawia, że makaron się nie klei.
Dla uzupełnienia smaku potrawy polecam pyszne pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica na parze
Komentarze