Pizza
autor: mbsnk,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-26
Składniki:
- mąka [3 szklanki]
- drożdże [0.75 kostki]
- sól - płaska łyżeczka
- cukier [1 łyżeczka]
- oliwa [4 łyżki]
- woda [0.75 szklanki] (ciepła)
- przecier pomidorowy [4 łyżki]
- bazylia
- ser mozzarella (małe kulki)
- bekon
- cebula czerwona
Przygotowanie:
Ciasto:
Do 3 szklanek mąki dodajemy drożdże, można dosypać łyżeczkę drożdży w proszku lub łyżeczkę proszku do pieczenia. Łyżeczka soli i cukru. Dodajemy 4 łyżki oliwy i wodę. Rozdrabiamy ciasto i czekamy 20 minut aż urośnie.
Pizzę smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy bazylią. Następnie kładziemy krążki cebuli, bekon i na wierzch mozarellę.
Ciasto pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto na pizzę to najprostrzy jaki znam. Od włoskiej rodziny u których przebywałam na wakacjach.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasztet z cukinii
Komentarze