Zupa z klopsikami łososiowymi i warzywami
Składniki:
- naturalny bulion warzywny/rybno-warzywny [900 ml]
- marchew [1 szt.] (spora)
- cebula [1 szt.] (mała)
- papryka zielona [1 szt.] (mała)
- dynia/cukinia [1 szklanka] (pokrojona w kosteczkę, może być z mrożonki w sezonie zimowym)
- seler naciowy [1 szt.] (chodzi o łodygę)
- natka selera [1 szklanka] (posiekana)
- skórka z cytryny (jednej, sparzonej)
- chili (przyprawa) [3 szczypty]
- sezam ziarenka (do podania)
- Klopsiki łososiowe
- łosoś [2 szt.] (chodzi o dzwonka lub filety- spore)
- jajka [1 szt.]
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- pestki dyni [3 łyżki]
- tymianek
- sos sojowy (kilka kropli)
- bułka tarta z otrębami (w proporcji 1:1, do odpowiedniej konsystencji)
Przygotowanie:
Rozmrożonego łososia pozbawiamy skóry i ości. Mielimy, dodajemy jajko, sól, pieprz, sporo soku z cytryny, pestki dyni, tymianek i sos sojowy. Mieszamy wszystko, następnie wyrabiamy masę ręką podsypując bułkę z zarodkami, aż wyczujemy, że konsystencja jest odpowiednia. Formujemy małe klopsiki.
W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekaną natkę selera, skórkę otartą z jednej cytryny i marchew pokrojoną na średniej grubości plasterki (uprzednio obraną i umytą). Gdy zupa ponownie się zagotuje, skręcamy nieco gaz. Gotujemy, aż marchew lekko zmięknie, ale wciąż będzie jędrna. Wtedy doprawiamy zupę chili, dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki dynię, pokrojoną w małe paseczki paprykę (uprzednio umytą i pozbawioną gniazda nasiennego) i seler naciowy pokrojony w średniej grubości plasterki (wcześniej umyty i pozbawiony twardych włókien). Wrzucamy klopsiki, lekko zagotowujemy zupę i zmniejszamy nieco gaz, gotujemy 10-12 minut.
Podajemy posypaną sezamem z pieczywem, makaronem ryżowym, ryżem lub innymi dodatkami wg upodobań.
Po więcej przepisów nie tylko na rozgrzewające zupy zapraszam na http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem
Komentarze