Frikadelle - kotlety mielone wieprzowe
Składniki:
- mięso mielone [500 g] (wieprzowe lub mieszane)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- jajka [1 szt.]
- mąka [2 łyżki]
- mleko [100 ml]
- sól [1 łyżeczka] (ilość wg.uznania)
- pieprz (do smaku)
- masło (lub margaryna do smażenia, nie olej!)
Przygotowanie:
Są to kolejne kotleciki bardzo popularne w Dani.
Wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę :)
Do miski wrzucamy:
mięso
jajko
cebulę drobno pokrojoną
mąkę
mleko
sól i pieprz
i wszystko razem mieszamy łyżką.
Ja odstawiam na jakieś 5-10 min,ale nie jest to konieczne.
Konsystencja jest dość rzadka,ale nie musimy się martwić tym,bo i tak uda nam się kotleciki zrobić :)
Na patelni rozpuszczam sporą ilość masła/margaryny (ja daję w płynie).
Jak już się rozpuści to łyżkę stołową moczę w maśle i nabieram mięso na łyżkę. Robiąc kotlecika w kształcie "łezki" łyżką formuję go ocierając o lewą rękę (jestem praworęczna). Że tak to określę ruch ten kojarzy mi się z nabieraniem lodów łyżką "gałkową" :))
No i takiego kotlecika układamy na patelni z masłem.
Generalnie łyżkę w maśle powinno niby się moczyć za każdym razem gdy formujemy frikadelle ale ja tego nie robię...z lenistwa :)
Kotleciki smażymy tak jak każde inne kotlety mielone,żeby nie były surowe w środku.
Ja za nim pierwszy raz je obrócę to czekam,aż porządnie się przyrumienią,aby się nie rozpadły,bo mięsko jest trochę rzadkie.
Frikadelle wychodzą mięciutkie,soczyste i są po prostu pyszne :).
Podawać je można na dowolny sposób.
Nie znam cen w PL,więc zaznaczam 20zł.
Mnie wychodzi 12 kotlecików.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone
Komentarze