Karmuszka
autor: eluchap,
kategoria: Przepisy na zimę , dodano:
2012-02-28
Składniki:
- boczek wędzony [200 g]
- kapusta biała [250 g]
- majeranek [2 łyżeczki]
- fasola biała [300 g] (Jaś)
- wieprzowina [600 g] (bez kości np. szynka,łopatka, karkówka)
- pietruszka [2 szt.]
- marchew [3 szt.]
- cebula [2 szt.] (duża)
- koncentrat pomidorowy [1 op.] (w słoiku)
- śmietana kwaśna [0.75 szklanki] (gęsta)
- liście laurowe [2 szt.]
- pieprz
- sól
- kminek [1 szczypta]
- natka pietruszki [3 łyżki] (posiekana)
Przygotowanie:
Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 10 godzin. Potem gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę obieramy, kroimy na krążki a kapustę w dużą kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Mięso również kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym smalcu. Warzywa, boczek i mięso wkładamy do dużego garnka, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, majeranek, kminek. Podlewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Całość gotujemy przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna
Komentarze