Kawowe muffinki z bananami
Składniki:
- mąka pszenna [160 g] (ciasto)
- masło [100 g] (ciasto)
- cukier [80 g] (ciasto)
- jajka [2 szt.] (ciasto)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (ciasto)
- banan [2 szt.] (ciasto)
- czekolada biała [1 szt.] (polewa)
- kawa [100 ml] (mocna (ciasto))
- kawa [5 łyżek] (mocna, polewa ilość wg gustu)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć w jednym naczyniu, w drugim roztrzepać jajka, dodać roztopione i przestudzone masło oraz ostudzoną kawę. Oba naczynia połączyć i wymieszać tylko do połączenia składników. Banany pokroić w plasterki, a następnie te plastry jeszcze na pół (nie rozgniatać widelcem). Dodać do ciasta i lekko wymieszać. Ciasto wyszło mi luźne.
Piec w temp. 180 stopni ok. 20 min. do suchego patyczka.
Polewa:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z kawą i polać ostudzone muffinki (oczywiście można zmniejszyć ilość kawy, jak kto lubi).
Alternatywną polewą do powyższej jest lukrowa, ja tak zrobiłam, gdyż akurat nie miałam czekolady i wyszła pyszna, czyli do cukru pudru dodałam odrobinę jogurtu naturalnego i kawę, proporcje na "oko", ale tak aby nie wyszła za rzadka, bo cała spłynie z wypieków.
Muffinki wyszły super mięciutkie i mokre, słodkie, lecz nie za słodkie, idealne i świetnie było czuć kawę i banana.
Polecam!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczone jabłka
Komentarze
Ale ogolnie w smaku - cudo! 5* ode mnie