Szybko, łatwo i pysznie czyli ZUPA CEBULOWA
Składniki:
- cebula biała [6 szt.] (sporej wielkosci)
- wino białe wytrawne [2 szklanki] ((moze byc wytrawne, polwytrawne lub polslodkie, daje takie jakie mam w akurat w domu - 2 kieliszki))
- cukier [4 łyżeczki]
- woda mineralna [1 l] ((moze byc troche wiecej))
- bulion warzywny [3 szt.] ((ja daje 3 kosteczki warzywne, ale moze byc tez domowy bulion warzywny))
- kumin [1 szczypta]
- pieprz ((do smaku))
- sól ((do smaku))
- bagietka [1 ]
- masło
- ser parmezan
- oliwa ((do podsmażenia cebuli))
Przygotowanie:
Zupa jest niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu, a efekt końcowy przepyszny. Doskonała na rozgrzewającą kolację w długie zimowe wieczory:)))
Składniki zupa:
- 5-6 dużych białych cebul
- 2 kieliszki białego wina (może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie)
- 1-1,5 l wody (zazwyczaj daje na oko, mniej więcej)
- 3 kostki bulionu warzywnego (można dodać domowego bulionu warzywnego zamiast wody)
- 3-4 łyżeczki cukru
- szczypta kuminu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do podsmażenia cebuli
Składniki grzanki:
- bagietka/ciabata/ciemny chleb (w zależności od upodobań - zupa zarówno z grzankami z białego jak i ciemnego pieczywa smakuje dobrze)
- masło
- tarty parmezan do posypania (ja używam parmezanu, ale można użyć zwykłego żółtego sera)
Przygotowanie:
Cebule obieram z łupin i kroję w piórka. Na patelnie wlewam oliwę (wiem, że nie powinno się smażyć na oliwie, ale ja zawsze cebulę podsmażam na niej, tak smakuje najlepiej), rozgrzewam ja chwilkę i wrzucam pokrojoną cebulę, dodaję cukier. Dodany do smażenia cebuli nada jej fajnej słodyczy. Podsmażam aż cebula ładnie się zeszkli. Zeszkloną cebulę zalewam winem i chwilkę gotuję. Całość przelewam do garnka, zalewam ciepłą wodą i wrzucam kosteczki warzywne i zagotowuję. Czekam aż chwilę się pogotuje doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem.
Zupę można na końcu zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy bardziej krem - ja polecam zarówno wersję z kawałkami cebuli jak i ta zmiksowaną, obie są równie pyszne:)
Bułkę kroję na kromki, smaruje masłem i posypuje parmezanem. Całość zapiekam ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się lekko roztopi. Tutaj z zależności od użytego sera, upodobań i piekarnika czas robienia grzanek może być różny.
Gorącą zupę przelewam do miseczek i podaję z grzankami, opcjonalnie z kieliszkiem białego winka:)))
Smacznego!!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem
Komentarze
a do stardust: co do tej 'slusznej wersji' - nie ma czegos takiego, ale jesli mialas na mysli zupe cebulowa z Francji to cebule sie szkli, nie zostawia do zbrazowienia