Calzone czyli wielki pieróg
Składniki:
- mąka pszenna [450 g] (CIASTO (może być zwykła pszenna))
- sól [1 łyżeczka] (CIASTO)
- oliwa z oliwek [2 łyżki] (CIASTO)
- mleko [250 ml] (CIASTO)
- cebula czerwona [2 szt.] (NADZIENIE)
- pieczarki [250 g] (NADZIENIE)
- czarne oliwki [1 szt.] (NADZIENIE (mały słoiczek))
- papryka czerwona [1 szt.] (NADZIENIE)
- cukinia [1 szt.] (NADZIENIE)
- mięso mielone [500 g] (NADZIENIE)
- ser cheddar [200 g] (NADZIENIE (starty na tarce))
- rozmaryn [3 łyżeczki] (do posypania)
- jajka [1 szt.] (roztrzepane, do posmarowania)
- drożdże [8 g] (suche lub 16g świeżych, na ciasto)
Przygotowanie:
Dla fanów pizzy i nie tylko:) Potrawa prosta, sprawdzona i zawsze wychodzi. Bardzo sycąca. Z przepisu wychodzą 4 sztuki, które zdecydowanie wystarczą 4 osobom.
Co prawda jest to włoska potrawa, lecz ja ją "przezywam" polską, bo nadziewam mielonym, a nawet kiełbaską, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na patelni, zależy co mam w lodówce.
Właściwie to jak z pizzą, można nadziać je wszystkim co lubicie.
Ciasto jest super, bo nie lepi się do rąk ani stolnicy, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest przepyszne i chrupiące.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (jeżeli używacie świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1,5h).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Podsmażyć mięsko, pieczarki (pokrojone w plasterki) i cebulkę, doprawić solą i pieprzem (można dodać bazylię). Cukinię też podsmażamy lub grillujemy. Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w drobne plasterki, ser tarkujemy na tarce.
Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek o średnicy ok. 20-25 cm. Na połowie nałożyć mięso z pieczarkami i cebulą, następnie warstwy papryki, cukinii i oliwek. Na końcu posypujemy serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i posypać rozmarynem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut (opcja góra dół, bez nawiewu).
Potrawa nadaje się do zamrożenia. Ratuje w leniwe niedziele;)
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym
Komentarze
Mam tylko pytanie odnosnie mrożenia i odgrzewania. Czy mrozimy samo ciasto czy ciasto surowe ale juz uformowane i nadziane czy upieczone?
Zostało mi troche pieroga na dzisiaj czy moge to odgrzac w mikrofali czy lepiej w piekarniku?
Ciasto jest takie chlebowe. Rewelacyjnie zrobić takie calzone gdzieś na podróż, bo nieprzekrojone bardzo długo są ciepłe
Ja swoje calzone nadziałam:
pieczarkami z cebulką, oliwki zielone, kukurydza, plasterki kiełbaski i na to ser żółty aaa na sam spód posmarowałam ciasto sosem pomidorowym z wciśniętym czosnkiem.
przepis na te calzone pochodzi z mojewypieki, ale gdyby nie ty to bym nie zrobiła calzone