Arabskie danie na odwrót
Składniki:
- ziemniaki [6 szt.]
- bakłażan [2 szt.]
- pomidory [3 szt.]
- orzeszki ziemne [1 op.]
- ryż [1 kg]
- kostka rosołowa [3 kostki]
- cebula [1 szt.] (duża)
- Lawasz
- śmietana (% obojętny)
- papryka zielona [1 szt.]
- kurczak [2 szt.] (filety)
Przygotowanie:
Na odwrót to danie jakie układa się warstwami, a gdy jest gotowe przewraca się do góry nogami. Wychodzi jak tort.
Gotujemy zwykły rosół z kostkami, cebulą i kurczakiem pokrojonym w kostkę.
Ryż moczymy 20 minut w gorącej wodzie.
Ziemniaki pokrojone w talarki smażymy na złocisty kolor, to samo robimy z bakłażanami.
Zieloną paprykę i pomidory kroimy w kostkę, a orzeszki ziemne podsmażamy na oleju.
Do dużego garka układamy pokolei na spód ziemniaki, później bakłażany, pomidory, zielona papryka, kurczak z rosołu i orzeszki. ( kolejność nie ma znaczenia, ważne żeby ziemniaki były na spodzie.
Następnie wszystko zasypujemy odcedzonym ryżem i zalewamy rosołem ok. 3 cm powyżej ryżu. Gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania całego rosołu.
Danie odwracamy do góry nogami na naczynie, bądź po prostu rozsypujemy.
Danie można jeść łyżką, bądź nakładając do ręki na lawasz, zamoczony w śmietanie. Można też polać całe danie śmietaną.
P.S. Niektórzy na koniec polewają całość sokiem z cytryny. Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierogi jogurtowe z nadzieniem serowym
Komentarze