Bezmączne ciasto czekoladowe
Składniki:
- czekolada gorzka [300 g]
- cukier [1 szklanka] (ok. 225 g.)
- masło [225 g] (pokrojone w kostkę)
- jajka [6 szt.] (żółtka oddzielone od białek)
- ekstrakt waniliowy [1 łyżka]
- woda [180 ml] (wrzątek, 3/4 szklanki)
- kawa [1 l] (rozpuszczalna)
Przygotowanie:
Natłuść i wyłóż papierem tortownicę. Włącz piekarnik na 180 stopni (lub 160 z termoobiegiem).
Dodaj do białek szczyptę soli, ubij je na sztywną pianę.
Posiekaj na drobno czekoladę (można ją również zetrzeć na tarce lub w malakserze). Wsyp ją do dużej miski.
Dodaj do miski cukier i wrzątek - zmiksuj. Następnie dodaj kawę, ekstrakt waniliowy, masło - ubijaj dalej. Na samym końcu dodaj żółtka, a po zmiksowaniu, pianę z białek. Wymieszaj na wolnych obrotach przez ok. 10 sekund.
Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika. Piecz 45-55min.
Wierzch ciasta trochę popęka. Po wyłączeniu uchyl drzwiczki piekarnika, pozwól żeby ciasto przestygło, ciasto wtedy trochę opadnie -nie przejmuj się, tak ma być. :) Następnie wstaw je do lodówki na 4 godziny. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy całkowicie się schłodzi.
Można podawać z bitą śmietaną i owocami na wierzchu, ale ja jem je solo. Lepkie, ciężkie, ale jednocześnie leciutkie i rozpływające się w ustach.
Rozkoszujcie się słodką chwilą :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński
Komentarze