Studencki makaron w dwóch wersjach
Składniki:
- makaron penne [300 g] (penne lub inny)
- serek topiony [1 szt.] (gouda (50g))
- mrożonka - mieszanka warzywna [200 g] (ja dodaje ok. 200 g, w zależności czy chcemy mieć wiecej warzyw czy makaronu oraz czy jest to wersja jeszcze z wędliną, czy z samymi warzywami)
- sól [1 szczypta] (do smaku)
- kostka rosołowa [1 szt.]
- bazylia [2 kostki] (małe kostki Knorra)
- czosnek [1 kostka] (małe kostki Knorra)
- olej słonecznikowy [1 łyżka] (tak by podsmażyć warzywa)
- szynka [5 plastrów] (rodzaj wędliny wg gustu, ja dodaję najczęściej drobiową (szynka z piersi kurczaka)
Przygotowanie:
Wersja bez szynki:
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Gdy makaron sie gotuje przygotowujemy warzywa. Na patelnie wlewamy olej i ok. 5-6 łyżek wody, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
3. Kiedy warzywa już zmiękną dodajemy przyprawy i rozrobiony z łyżką ciepłej wody serek topiony.
4. Gdy warzywa połaczą się nam już z serkiem odstawiamy na chwile, by sprawdzić makaron.
5. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy i dodajemy go do przygotowanych warzyw na patelni.
6. Wszystko razem mieszamy i jeszcze jakieś 2 minuty podsmażamy razemy.
7. Danie gotowe. Możemy już podawać na wierzchu posypująć np. bazylią.
Wersja z szynką:
Szynkę dodajemy gdy warzywa już zmiekną przed dodaniem serka topionego. Kroimy plasterki w małe paseczki.
Danie wymyślone przeze mnie pewnego dnia po powrocie z Uczelni, tylko to miałam na szybko w lodówce. Zaraziłam tym daniem współlokatorki.
Życzę smacznego!
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze