Składniki:
- filet z kurczaka [2 szt.]
- papryka czerwona [1 szt.]
- kukurydza konserwowa [1 op.] (standardowa puszka)
- ananas [1 op.] (standardowa puszka)
- ser żółty (około 250-350)
- curry
- sól
- pieprz
- czosnek (do smaku, można więcej lub mniej, zależy od gustu)
- majonez [1 op.] (małe opakowanie (u mnie kielecki))
- olej (do podsmażenia kurczaka)
Przygotowanie:
Sałatka powstała w wyniku inspiracji sałatką o nazwie "Sałatka hawajska" znalezionej w internecie. Tam mięsnym składnikiem była szynka konserwowa.
Filety z kurczaka oczyścić. Gotowego pokroić w kawałki o wielkości około 1cm x 1cm. Do miski wrzucić kurczaka, wsypać curry, tak żeby oblepiło kawałki kurczaka i wymieszać. Na patelni podgrzać olej. Wrzucić kurczaka i podsmażyć. Gotowe mięso wrzucić do miski.
Paprykę umyć. Oczyścić z nasion. Pokroić na kosteczkę i wrzucić do miski.
Kukurydzę i ananasa odcedzić. Kukurydzę wsypać do miski. Natomiast ananasa pokroić na drobną kosteczkę i też wrzucić do miski.
Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Wrzucić do miski.
Całość wymieszać.
Ząbki czosnku (ilość zależna od gustu) oczyścić i wycisnąć do pozostałych składników.
Dodać majonez i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem
Komentarze