Frittatki mocno nadziane
Składniki:
- jajka [3 szt.]
- pieczarki [2 szt.]
- por [8 plastrów]
- papryka [2 plastry]
- pietruszka [1 pęczek] (KILKA LISTKÓW)
- oregano [1 szczypta] (do posypania)
- szynka [60 g]
- ser [30 g]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Świetna alternatywa dla omletu, lżejsza, bo nie smażona, lecz pieczona. W zasadzie można dodać wszystko na co macie ochotę lub co jest obecnie w lodówce.
Przygotowanie:
Jajka roztłuc, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i pora pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni (można użyć surowych, jeżeli ktoś liczy kalorie). Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser starkować, pietruszkę posiekać.
Jajka wlać do połowy foremki (ja użyłam silikonów, ale można też piec w blaszanej formie, frittatki ładnie z nich wyjdą, nie potrzeba papilotek).
Do jajek wrzucamy najpierw pora z pieczarkani, potem szynkę, paprykę, posypujemy pietruszką, startym serem i szczyptą oregano.
Wstawiamy mini frittaty do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni (wstawiałam do zimnego piekarnika, na pieczenie bez nawiewu). Frittatki będą gotowe, gdy ser się przypiecze, one same lekko urosną i zaczna odstawać od formy.
Smacznego śniadanka!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z dyni
Komentarze
Akurat jestem na diecie i bardzo przyda mi się ten przepis. A frittatki wyglądają PRZECUDNIE wręcz! Bardzo pomysłowy i bardzo apetyczny pomysł, biegnę po foremki na muffiny!
Dziś wypraktykowałam na sobie i palce lizać! Na pewno na stałe zagoszczą w moim menu!