Bułeczki drożdżowe z czym tylko chcesz
Składniki:
- drożdże [10 dag] (w kostce)
- cukier waniliowy (cały)
- mleko [375 ml] (półtora szklanki)
- cukier [15 dag]
- jajka [1 szt.] (całe)
- żółtko z jajka [4 szt.]
- sól
- olej [6 łyżek]
- margaryna (3/4 kostki)
- kisiel (wg uznania)
- owoce sezonowe (jagody, jabłka, dżem, wg uznania)
Przygotowanie:
Mleko przygrzej rozpuść w nim drożdże ( wsyp łyżeczkę cukru).
Zostaw do wyrośnięcia.
Roztrzep żółtka z cukrem dodaj jajko.
Rozpuść margarynę i ostudź.
W misce połącz mąkę z wyrośniętymi drożdżami, żółtkami, olejem. margaryną.
Wyrób ciasto tak,żeby się nie kleiło.
Odstaw do wyrośnięcia.( ok. godziny)
Uformuj bułeczki, nieduże ponieważ urosną.
Zrób w bułeczce dziórkę i włóż do niej owoce. Mogą to być np. rozmrożone jagody. Wcześniej dodaj do owoców kisiel o dowolnym smaku. Jagody nie będą wypływać z bułeczek. Możesz dodać przetarte jabłka z cynamonem ( tez dodaj kisiel, np. morelowy). Możesz dac dżem lub budyń wcześniej ugotowany.
Przed pieczeniem posmaruj bułeczki białkiem pozostałym po użytych żółtkach.
Ułoz bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W odstępach.
Piecz 20 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś z piekarnika
Komentarze