Puszyste cynamonowe naleśniki
Składniki:
- jajka [2 szt.]
- mąka pszenna
- mleko
- cynamon [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- woda (gazowana)
- cukier waniliowy [1 op.]
- olej (do smażenia)
- dżem (twarożek, czekolada do smarowania, według upodobań)
Przygotowanie:
Jest to przepis na naleśniki na szybko, np. gdy chce się zrobić ciepły obiad w 10 minut. Nie lubię brudzić tysiąca garnków i łyżek, dlatego też moje grubaśne naleśniki przygotowuję w taki sposób, że składniki dodaję bezpośrednio z opakowania "na oko".
Zaczynam od rozbicia 2 jajek. Następnie wsypuję cukier wanilinowy i cynamon. Wlewam mleko - w zależności od tego, ile chcę zrobić naleśników od 0,3l - 0,6l - wszystko "mniej-więcej" (np. zużywam mleko, które już leży w lodówce parę dni i wypada z nim coś zrobić:) ). Włączam mikser (najlepiej stojący - nie trzeba trzymać) i miksuję na najniższych obrotach, dodając mąkę i wodę gazowaną - wszystko znów "na oko". Łyżką sprawdzam, czy ciasto jest puszyste - musi być nie za rzadkie i nie za gęste. Na sam koniec dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia, który sprawia, że naleśniki rosną.
Smażę na niedużej patelni z obu stron na rumiany kolor. Można nie dodawać cynamonu do ciasta.
Na koniec smaruję dżemem (też zwykle taki, z którym nie mam co zrobić, a nie chcę wyrzucać), twarożkiem (z żółtkiem, cukrem i śmietanką - też "na oko" według uznania i w zależności ile chcę zużyć) lub czekoladą typu Nutella np. z bananami pokrojonymi w plastry. Wszystko zawijam, najczęściej w koperty. Czasem podaję z lodami waniliowymi i malinami na ciepło.
SMACZNEGO:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowy dip do grilla
Komentarze